آیا کنتاکتور را می شناسید و از کاربرد و مزایای آن خبر دارید؟ اصلا می دانید که این وسیله را کجا و به چه منظوری استفاده می کنند. اگر علاقمند شده اید که روی این تیتر کلیک کنید و آن را بخوانید حتما اطلاعاتی در این زمینه دارید و علاقه دارید که بیشتر درباره آن بدانید. کار ما هم در این مطلب همین است. ما می خواهیم شما را وارد جزئیات یک کنتاکتور کنیم و درباره قطعات تشکیل دهنده آن و جریان هایش با اطلاعات کافی را در اختیارتان قرار دهیم. با ما تا انتهای این مطلب از وبلاگ راهنمای خرید کالای برقی همراه باشید.
کنتاکتور چیست؟
قبل از اینکه وارد جزئیات شویم، بهتر است تعریفی از وسیله ای که می خواهیم درباره آن حرف بزنیم، ارائه دهیم، Contactor یرا باید ک کلید کنترل شونده در گروه الکترو مغناطیستی ها دانست که وظیفه دارد یک مدار قدرت یا کنترل را کلید بزند. این کنتاکتور را باید دستگاهی شبیه به رله دانست. کار هر دو یکی است، با این تفاوت که رله ها دارای سرعت بیشتری هستند.
کنتاکتورها دارای انواع بسیار متوعی می باشند که تولیدکنندگان آنها را در اندازه های مختلف به بازار عرضه می کنند. جالب است بدانید هر کدام از این اندازه ها کاربرد ویژه خود را دارا هستند. معمولا از انواع کنتاکتور در دستگاه هایی مانند الکتروموتورها، بانک های خازنی، مدارات روشنایی، گرمکنهای الکتریکی و... استفاده می کنند.
آشنایی مزایای کنتاکتور
کنتاکتور می تواند جایگزین کلید ساده و یا رله شود و استفاده از آن مزایای زیر را دارد:
مقرون به صرفه است.
کارایی و عمر بالایی دارد
خطاهایی که هنگام راه اندازی مجدد دستکاه پیش می آید، با وجود کنتاکتور رفع خواهد شد.
امکان گرفتن فرمان از چند جا به صورت اتوماتیک با کمک کنتاکتور وجود دارد.
کنتاکتور از چه بخش هایی تشکیل شده است
کنتاکتور نیز مانند هر چیز دیگری دارای اجزای مخصوص به خود است که برای آشنایی با این وسیله لازم است این اجزا را بشناسید. اجزای سازنده یک کنتاکتور به شرح زیر است:
تیغه: اولین چیزی که باید در این وسیله باید بشناسید تیغه آن است. تیغه به دو قسمت تیغه های قدرت و تیغه های فرمان قابل تقسیم می باشد و وظیفه آن هدایت جریان الکتریکی است. تیغه این کار را بعد از هر مرتبه تحریک شدن بوبین انجام خواهد داد و روش تعبیه آن و صورت نرمالی باز و نرمالی بسته است.
بوبین: بخش دیگر این وسیله بوبین است. بوبین را باید هسته ای مغناطیسی مربوط به سیم پیچی دانست که وظیفه اش اتصال کنتاکتهای هادی الکتریسیته است.
محفظه مخصوص ایزوله: این بخش برای حفظ جان افرادی که سر و کارشان با کنتاکتور است تعبیه شده و آن را از مواد عایق ساخته اند.
تیغه کمکی: این بخش همانطور که از نامش پیداست باری کمک به قدرت تیغه اصلی ساخته شده است. بر برخی از مدل ها آن را بالای بدنه و در مدل های دگیر کنار بدنه کنتاکتور قرار می دهند. جالب است بدانید وضعیت تیغه کمکی با هر بار تحریک شدن بوبین تغییر می کند.
رله حرارتی: آخرین اجزایی که می توان از آن نام برد، رله حرارتی می باشد. وظیفه این بخش حفاظت از بارهای بسته شده به کنتاکتور است و آن را معمولا روی بدنه قرار می دهند. البته لازم به ذکر است که در برخی از موارد رله حرارتی را روی خود کنتاکتور نیز می بندند.
کنتاکتور چه جریان هایی دارد؟
کنتاکتور چند جریان اصلی دارد که این جریان ها به شرح زیر هستند:
جریان دایمی: به این جریان ith2 نیز می گویند و بر اساس آن تیغه های کنتاکتور تحمل دائمی پیدا می کنند.
جریان هفتگی : ith1 نیز نامیده می شود و جریانی است که بر اساس آن تیغه های این وسیله تا یک هفته قطع و وصل را هم می توانند، تحمل کنند.
جریان هشت ساعتی: به این جریان ith نیز می گویند. طبق آن تیغه های کنتاکتور توانایی تحمل یک شفت کاری را دارند.
- ۹۹/۰۵/۰۱